
 

 

 

 

 
 

Mr David Prentis 

Lead Member of the Examining Authority 

The Planning Inspectorate 

National Infrastructure Planning 

Temple Quay House 

2 The Square 

Bristol, BS1 6PN 
[sent by e-mail] 

 

07 November 2018 

 

Dear Mr Prentis, 

 

Hornsea Project Three Offshore Windfarm: Examining Authority’s 

Written Questions (deadline 1) 

 

Thank you for your letter dated 9th October 2018 setting out the Examining 

Authority’s request for further information about matters it considered 

relevant to the application. The following response is made on behalf of 

Anglian Water. 

 

Question 1.14.8 – Paragraphs 1.1.3.2 and 1.1.3.3 of the Statement of 

Reasons [APP-032] refer to powers being sought in order for the Applicant 

to be able construct, operate and maintain the authorised project.  

 

Are you content with the provision in Article 19 paragraph (5) authorising 

the Applicant to transfer the power to acquire new rights or impose 

restrictions?  

 

Yes – Anglian Water is content with provision in Article 19 (paragraph (5). 

 

Question 1.14.9 – Paragraph (5) of Article 20 would dis-apply Article 20 in 
respect of statutory undertakers and refers to section 138 of PA2008 and 

Article 27 of the dDCO. Article 27 refers to Schedule 9 (protective 
provisions).  
 

Are you satisfied that your interests are adequately protected?  
 

Do you consider that the protective provisions would meet the requirements 

of s127 and s138 of PA2008?  

 

We are satisfied our rights are protected.  Article 20 relates to 

extinguishment, and so works against the landowner.  Dis-applying it where 
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article 27 applies (land or rights belonging to statutory undertakers) 

therefore works in favour of statutory undertakers.  We consider our 

interests are adequately protected by article 27 and schedule 9 and 

therefore do not consider that sections 127 or 138 of PA2008 are engaged 

 

Should you have any queries relating to this response please let me know. 

 
Yours sincerely  

 

Stewart Patience  

Spatial Planning Manager 

 




